top of page
itzikcohen1

קיבוע זכויות – הג'וקר של אירוע הפרישה

עודכן: 17 ביוני 2021


קיבע זכויות פרישה

קיבוע זכויות הוא הליך שבו אנחנו פונים למס הכנסה לצורך מיצוי סל של הטבות המס שמגיעות לנו כפורשים לפנסיה. מה שהופך את האירוע למעניין במיוחד הוא הסכום של סל הטבות המס שיכול להגיע עד ל-כמיליון ₪ (!), ולמעשה מהווה חלק משמעותי מאחד האירועים החשובים בחיינו – אירוע הפרישה לפנסיה.


אם הגעתם לגיל הפרישה הקבוע בחוק, והוא 62 לאישה ו-67 לגבר, אתם זכאים ליהנות מסל הטבות מס הנקרא יתרת ההון הפטורה. את יתרת ההון הפטורה אתם יכולים לנצל במספר דרכים. למעשה הפניה לפקיד שומה לצורך ניצול הטבת המס זו נקראת "קיבוע זכויות".


קיבוע הזכויות הוא למעשה הלב של אירוע הפרישה, והחלטות רבות שנקבל לגבי החסכונות הפנסיוניים שלנו יושפעו משילוב של הצרכים שלנו יחד עם אותו סל של הטבות מס.


לכן לפני שאנחנו פונים לפקיד שומה, עלינו להחליט כיצד אנו רוצים להשתמש בחסכונות הפנסיוניים שלנו ומהו העתיד שאנו מייעדים להם, בין אם מדובר במשיכת קצבה חודשית, משיכה כסכום חד פעמי או הורשה לדורות הבאים.


אם כך, מהן האופציות לניצול יתרת ההון הפטור?


ראשית חשוב לציין שנכון להיום (שנת 2021), סל הפטור ממס הוא בגובה של כ- 719 אלף ₪, ובשנת 2025 צפויה פעימה נוספת אשר תגדיל אותו למעט יותר ממיליון ₪, ותחול גם על אלו שכבר פרשו לפנסיה.


ישנם ארבעה מסלולים שונים בהם אנחנו יכולים לבחור במסגרת קיבוע הזכויות וניתן גם לשלב ביניהם:


מסלול של פטור על הקצבה: קצבה פנסיונית חייבת במס הכנסה – כמו הכנסה מעבודה, לכן אם אנחנו בעלי קצבה גבוהה יחסית, נוכל לבקש לממש את הפטור על הקצבה החודשית. למעשה כך נוביל למצב שבו בגין חלק מהקצבה שלנו נקבל פטור (כלומר לא יתחשבו בו כהכנסה החייבת במס), ובכך נפחית את החבות שלנו.

אם ננצל את כל הפטור על אפיק זה נוכל לפטור כ- 4,400 ₪ נכון להיום, וכאמור צפויה פעימה נוספת של הטבת מס בשנת 2025, אשר במונחי קצבה תהיה שווה כ- 1,270 ₪ נוספים.


מסלול היוון קצבה: ניתן לנצל את הפטור בגין כספי תגמולים שהם קצבתיים (כלומר כספי תגמולים שחוקי המס שחלים עליהם מייעדים אותם לקצבה ולא למשיכה כסכום חד פעמי), ולמעשה לקבל אותם כסכום חד פעמי. בשביל לבחור במסלול זה, יש צורך לקבל קצבה חודשית מינימאלית חודשית של 4,500 ₪ או יותר, הנקראת גם "קצבה מזערית".


מסלול פטור משולב: מסלול אשר משלב את שני המסלולים הראשונים ומעניק פטור חלקי ממס על הקצבה ועל כספי התגמולים שנבקש להוון (כלומר למשוך כסכום חד פעמי).


מסלול פטור על הפיצויים: פדיון של כספי פיצויים ומענקי פרישה נעשה גם הוא על חשבון יתרת ההון הפטור.

למעשה כספי פיצויים שפדינו במהלך 32 שנות עבודה שקדמו לגיל הזכאות פוגעים ביתרת ההון הפטור. כדאי לשים לב ששימוש בפטור על כספי פיצויים פוגע ביחס של 1 ל – 1.35, כלומר כל שקל פטור על כספי פיצויים שקיבלנו פוגע בשקל ושלושים וחמש ביתרת ההון הפטור (צמוד למדד). לכן יש להיות זהירים יותר עם מימוש הפטור על הפיצויים.


איך מבצעים קיבוע זכויות?


את הליך קיבוע הזכויות מבצעים על ידי הגשה של טופס 161ד' למס הכנסה, שהוא טופס בן עמוד אחד ובו אנחנו משקפים את החלטתנו לגבי סוג השימוש שנרצה לבצע ביתרת ההון הפטור.


מאחר ופדיון הפיצויים במהלך שנות העבודה פוגע ביתרת ההון הפטור, בטרם נפנה למס הכנסה נמפה את סיומי העבודה שביצענו בעבר, ונבדוק האם התקיימה או לא התקיימה פגיעה, ולמעשה נגלם את החישוב ואת ההוכחות בהגישנו את המסמכים לפקיד השומה.


יש לשים לב כי את קיבוע הזכויות נבצע רק לאחר שיש בידינו את כל המידע הנוגע לפטור שמגיע לנו ולאחר שביצענו הליך של בירור הצרכים והרצונות שלנו מהכספים הפנסיוניים.


חשוב לדעת שניתן לשנות את הבקשה שלנו ממס הכנסה בטופס רק עד 90 ימים מהרגע שהגשנו אותה אצל פקיד השומה, כך שכמעט כל ההחלטות שמתקבלות במעמד זה לא ניתנות לשינוי לאחר שהתקבלו ומומשו מול מס הכנסה.


זאת סיבה טובה נוספת לכך שיש לגשת לנושא באופן מחושב ומושכל. הפקידים במס הכנסה לא יכולים לייעץ לכם כיצד לפעול, וזאת על פי חוק, ולכן כדאי מאוד להיעזר בשירותיו של מתכנן פרישה מנוסה ומוסמך. הליך זה נקרא תכנון פרישה והוא מגלם את אחד האירועים הכלכליים הגדולים בחיינו.


נקודות נוספות למחשבה –


פרישה מדומה – כיום ישנם רבים אשר מגיעים לגיל הפרישה ומעוניינים להמשיך לעבוד. במקרים רבים כדאי להתחיל לקבל קצבאות גם אם ממשיכים לעבוד וזאת בעזרת קיבוע זכויות. אנשי המקצוע בתחום קוראים למהלך "פרישה מדומה", וזאת מאחר ואנחנו מבצעים הליך של פרישה מול התוכניות הפנסיוניות ומול מס הכנסה אך בפועל ניתן ואפשרי להמשיך ולעבוד. הפטור מותנה בהגעה לגיל הפרישה הרשמי (67 לגברים ו-62 לנשים) ובקבלה של קצבה חודשית. לאחר שתפרשו באופן סופי מעבודה תזכו ליהנות מפיצויים פטורים נוספים.


הגשת קיבוע זכויות רטרואקטיבית – במהלך עבודתי אני נתקל בפנסיונרים רבים אשר לא קיבלו טיפול מקצועי בעת אירוע הפרישה, ולמעשה לא ביצעו קיבוע זכויות מול מס הכנסה, ובעקבות זאת שילמו מיסים מיותרים במשך שנים. במקרה זה ניתן לפעול מול מס הכנסה וליהנות מהחזרי מס באופן רטרואקטיבי עד 6 שנים לאחור וכמובן קדימה בכל שנות הפרישה.


פרישה עקב נכות – הזכאות לקיבוע זכויות אפשרית עבור מי שהגיעו לגיל הפרישה והחלו לקבל קצבה, אבל גם מי שנקבעו להם אחוזי נכות של 75% ומעלה והחלו לקבל קצבה זכאים לפטור.


לסיכום


ביצוע קיבוע זכויות על ידי טופס 161 ד' הוא אירוע משמעותי מאוד, ולפטור ממס אשר הוא טומן בחובו יש השפעה גדולה על תשלומי המס שלנו בגיל הפרישה. מאחר ויתרת ההון הפטורה מגלמת סכומי כסף משמעותיים, יש לוודא שנהנים ממנו, אך לא פחות חשוב מכך, יש לקבל החלטות חשובות בנוגע לדרך שבה מממשים את הפטור.


תכנון פרישה נכון יאפשר לכם למקסם את פוטנציאל הפטור ממס, יעזור לכם לייעד את הכסף בצורה נכונה ומותאמת אישית עבורכם ויקל עליכם לקבל החלטות טובות בכל הקשור לדרך שבה תקבלו את הכסף והמסלול שתבחרו על מנת ליהנות מהפטור.


0 תגובות

Comments


הירשמו לקבלת עדכונים וטיפים חשובים שיחסכו לכם כסף רב!

מבטיחים לשלוח לכם תוכן שיכול להועיל לכם ולא להעביר את המייל שלכם לאף גורם אחר. תוכלו להסיר עצמכם מרשימת התפוצה בכל עת.

!תודה שנרשמתם

היה זה אברהם לינקונלן שאמר 
"לו היו לי שמונה שעות לכרות עץ, הייתי משקיע שש שעות מהן להשחיז את הגרזן".  

 

כמי שעוסק בתכנון פיננסי ופרישה כבר למעלה מעשור, נוכחתי לגלות שיש חשיבות מכרעת לתכנון נכון של העתיד הכלכלי שלנו וביצוע הפעולות המתאימות.

 

אני מקווה שהתכנים באתר זה עוזרים לכם להשחיז את הגרזן ולו במעט.
 

איציק כהן

איציק כהן
bottom of page